En räkmacka är aldrig fel

Jag är en höstleopard, det finns en bra räksmörgås mycket närmare dig än du tror och en historia om en speciell gravsten.
Jag älskar hösten när jag väl kommit över sorgen att sommaren är förbi och är ett minne blott, men vad gör det egentligen? Inte så mycket, slutet på något är ju alltid början på något annat. Nu har en underbar period med hösttrötthet börjat och det är bara att åka med och känna efter hur man kan utnyttja den här årstiden på absolut bästa sätt. Jag sover mycket, det är så min kropp talar till mig och jag lyssnar och verkställer.
 
 
Precis såhär, jag är en trött höstleopard som bara vill vila på min gren. Livet får komma och gå som det behagar, men när jag kan, då vill jag bara vila. Det är dock den enda likheten jag har med leoparden, som jag vet om i alla fall. Jag saknar leopardens snabbhet att få upp en hastighet på 60 km/ timma på korta sträckor och så vitt jag vet hoppar jag inte sex meter upp i luften, gjorde inte det senast när jag testade i alla fall. Men jag nöjer mig med att gå in i leopard-känslan och vila på min gren. 
 
Det finns många saker som man kan pigga upp sig med och en räksmörgås är aldrig fel. Det finns räksmörgås och så finns det räksmörgås och nu ska jag berätta något glädjande till alla ni räksmörgås-älskare som inte alltid har möjlighet att åka till Gothia Towers i Göteborg där min och många andras favoriträkmacka finns. Det finns en god och prisvärd räksmörgås mycket närmare dig än vad du tror.
 
 
Den här jättegoda räksmörgåsen köpte vi hos vår lokala Coop-handlare för 79 kronor. Man får välja om man vill ha rågbröd eller ljust bröd som är en polarkaka, räkorna är handpillade och det är generöst tilltaget, väldigt generöst. Som ni ser på bilden får Coop mer än godkänt på det tuffa citron-testet, inga kärnor - mycket bra! Kärnor som finns kvar i en citronklyfta är en dödssynd oavsett till vilken maträtt den serveras. En räksmörgås gör livet så mycket trevligare, tveka inte, är du sugen så rekommenderar jag att besöka din lokala Coop-handlare och förgyll din dag med en räkmacka.
 
I veckan kom Ozzy på besök ett par nätter, det är väldigt mysigt och han piggar upp tillvaron. Han håller sällskap i köket och städar upp fint om en köttbit eller så trillar ner på golvet, man vet aldrig. Ozzy är för övrigt en konstant höstleopard, han älskar att sova och snarkar ibland rätt högt.
 
 
Nu börjar vi närma oss Allhelgona-helgen då vi smyckar gravar, tänder ljus och tänker på våra nära och kära som inte längre finns hos oss. Det är blandade känslor att gå till kyrkogården, men när vi väl är där tänker många av oss att det är rätt fint och att vi borde besöka kyrkogården oftare. Har du ingen speciell grav på någon kyrkogård att besöka kan jag berätta om en fin och intressant grav på Norra begravningsplatsen i Stockholm som är väl värt ett besök.
 
 
Den här graven passerade Astrid Lindgren varje gång då hon besökte sin makes grav som ligger precis bakom. Troligtvis fastnade Astrid för de små pojkarna eftersom de mist livet efter en alldeles för kort stund här på jorden. Den här gravstenen inspirerade henne till att skriva boken om Bröderna Lejonhjärta och tittar ni på de små pojkarnas namn så är det även här hon hämtat inspirationen till Nils Karlsson pyssling. Vilka var de här små gossarna undrar ni då förstås. Jo, de är barn till John Bernström som var VD för AB Separator, senare Alfa Laval, (1887 - 1915) och hans fru Hanne. De själva är begravda i ett mausoleum som ligger mitt emot och vi som stannar till och begrundar den här graven får nog bara fortsätta att fundera över varför sönerna fick en egen grav och inte vilar tillsammans med sina föräldrar.
 
 
Jag kan bara konstatera att jag är grymt tacksam att Nils och Bertil fick sin egna grav, annars hade vi kanske inte fått uppleva historien om Bröderna Lejonhjärta och Nils Karlsson pyssling. Dessutom vilar de tillsammans med trotjänarinnan som förmodligen tog hand om dem under sin korta levnadstid och hon vek troligtvis hela sitt liv för att tjänstgöra hos familjen. Det känns fint tycker jag.
 
 
Nu laddar jag inför nästa vecka då tankar och mycket känslor går till mina nära och kära som inte längre är med oss här.
 
Mycket kärlek och goda energier till Er alla och tack för att du tog dig tid att läsa.