En räkmacka är aldrig fel

Sol vid pool, ett pollenälskande charmtroll som gillar frukost på sängen och följ med på en tur i en riktigt cool hiss
När livet ger dig sol vid en pool ska man ta tillfället i akt och njuta av det. Här på Teneriffa har vi både sol och pool varje dag, men jag är rätt usel på att utnyttja de faciliteteterna. Under veckorna jobbar jag och på lunchrasterna prioriterar jag min springtur. Men igår slog jag till och njöt en stund vid poolen.
 
 
Under veckan stötte jag på ett gudomligt litet charmtroll, dvärgmusen som älskar pollen och sover gärna i blomman både före och efter måltiden.
Ett litet väsen som tycker om frukost på sängen, vilken livsnjutare!
 
 
Det finns hissar och så finns det hissar, det är inte så mycket att dividera om. Sedan jag var liten har min pappa flera gånger berättat om Pater noster hissen och det är ju en hiss utöver det vanliga kan man lugnt säga.
 
 
Det är ett hissystem med dörrlösa hisskorgar där den ena sidan åker uppåt och den andra sidan åker neråt i en jämn hastighet och man får stiga av och på i farten. Ovanför den översta våningen och under den understa våningen finns maskinrum där hisskorgarna parallellt flyttar mellan hisschakten. Hissen är uppkallad efter radbanden som katolikerna använder för bönen Fader vår som på latin heter Pater noster. Kanske var det inte bara likheten med hisskorgarna som åker runt likt ett radband som gav den namnet Fader vår. Vad jag förstår var det höga säkerhetsrisker för passagerarna som åkte och kanske ville man uppmana alla passagerare att läsa Fader vår innan de klev in i hissen?  Vad jag vet ska det finnas kvar en Pater noster hiss på HSB:s kontor på Flemminggatan i Stockholm, den är inte tillgänglig för allmänheten utan fungerar som en personalhiss. Om den fortfarande är i bruk vågar jag inte ta gift på, men 2019 när Radio Stockholm var där och gjorde repotage var den fortfarande i drift.
Bilden här i inlägget togs 1932 och är från Postgirohusets personallhiss på Klara Norra Kyrkogata.
Fotograf: Hugo Edlund.
 
Med detta härliga hissäventyr avslutar jag veckans inlägg med ett stort tack till dig som tog dig tid att läsa. Mycket kärlek och goda energier till er alla!