En räkmacka är aldrig fel

Hurra - bloggen fyller fem år, tillbakablickar med den farliga sporten extremstrykning, ringa på dörrenskräck, flash fiction och den annorlunda sporten hästdykning

Det är nu 5 år sedan första inlägget publicerades, rubriken var ”Ett litet vitt kuvert” där jag berättade om en speciell julklapp jag fått. Det var ett vitt kuvert med små handritade hjärtan på som innehöll en Spa-kryssning. Jag berättade om denna fantastiska kryssning och avslutade med att konstatera att tänk vad mycket som kan få plats i ett litet vitt kuvert.

Totalt har det blivit 215 inlägg, jag har blivit läst av personer från ca 43 olika länder och fått ungefär 1760 meddelande med hurrar rop och positiv feedback.
Det har varit många fantastiska meddelande jag fått som ”Du måste lova att du aldrig slutar skriva”, ”Hej Marie, nu har jag bokat en resa och ska åka till Grekland två veckor själv. Blev så inspirerad av dig och kände att jag vill göra en Majsan-grej”. Eller en annan vän som sålde sitt hus och flyttade in i en lägenhet i en helt ny stad, hon skrev till mig ”Jag fick en Majsanfeeling, sålde huset och nu flyttar jag in i en lägenhet i en helt ny stad. Du vågar så mycket, nu ska jag också våga!”.
Jag fick väldigt många meddelande bland annat när jag skrev om att jag blir rädd när det ringer på dörren, över 20 personer hörde av sig och berättade att de kände igen sig.

Ett annat väldigt populärt inlägg jag skrev i samband med att jag hörde ett inslag på radion som handlade om texter som berör. En kvinna ringde in och påminde om Ernest Hemingways korta novell på sex ord. ”For sale, babe shoes, never worn” eller på svenska ”Till salu, babyskor, aldrig använda”. Det hugger i hjärtat. Det är den kortaste historien som berättats och har också påverkat många försök att skapa berättelse inom ramen av sex ord, så kallad ”flash fiction” eller ”plötslig fiktion”. Det tror jag Ernst är stolt över.

Några som hört av sig har uttryckt sin tacksamhet att få lära sig så mycket genom min blogg. Exempel på det är inlägget om extrem ironing eller extrem strykning. Det är inte bara en extremt märklig sport utan också en farlig sport att utöva. Sporten uppfanns i Leicester 1997 och sedan dess har flera hårda matcher spelats, galna världsrekord slagits, världsmästerskap har anordnats och flera stora klubbar har startats. Människor har strukit kläder under vatten, på biltak och på höga bergstoppar. Det finns utövare som utfört strykning under militärtjänstgöring, fallskärmshopp och i mörka grottor. Sporten växer för varje dag som går och allt fler galna strykningar görs på allt farligare platser. Tyskland, Australien och Japan har flest utövare. Extrem strykningsbyrån som är det inofficiella förbundet beskriver sporten på följande sätt: Extrem strykning är den senaste farliga sporten som kombinerar spänningen i en extrem utomhusaktivitet med tillfredställelsen av en välstruken skjorta.

En annan märklig sport som utövades i Atlantic city är hästdykning. Sporten skapades av William Carver 1881 som fick inspirationen då han red på sin häst över en bro som kollapsade och hästen dök ner i vattnet med huvudet före. Man byggde ett 18 meter högt torn där häst och ryttare slängde sig ut för. Det blev en publiksuccé och Atlantic Citys största turistattraktion. Inga hästar ska ha skadats under hoppen, hur det gick för ryttarna har jag inte lyckats få någon klarhet i, men jag känner en lättnad över att sporten lades ned 1987 efter 51 års utövande.

Med det avrundar jag dagens inlägg och hoppas på ytterligare fem år med Er här på bloggen. 

Massor med kärlek och goda energier & tack för att du tog dig tid att läsa.