En räkmacka är aldrig fel

Sommarkänsla på riktigt, en hyllning till min syster Mona och några timmars mys med Solsken och parmesan.
Det är helt gudomligt att sommaren har dröjt sig kvar hela veckan, i morse hälsade jag på några av våra vackra rosor och sög in all den ljuvliga kraft och energi som en vacker ros kan ge. Snart börjar arbetsveckan igen och då är det bra att ha mycket ros-sniff och energier med sig. 
 
 
Nu vill jag hylla min storasyster Mona som är galet rolig och är en grymt begåvad köksmästare. Hos henne vilar sällan några ledsamheter och skulle det göra det så hittar hon alltid på något sätt att ljusa upp tillvaron. Hon har ett stort hjärta och ställer alltid upp när någon i hennes närhet behöver uppbackning, hon är helt enkelt en klippa!
 
 
För ett par veckor sedan fick vår pappa Willy en hjärnblödning och fick vara på sjukhus ett tag, det var förstås mot hans egen vilja eftersom han tycker det är ett helvete att få komma därifrån som han uttrycker det. Men efter övertalning av personal från hemtjänsten och några timmars ringande av min syster till vårdguiden och 112 följde han med i ambulansen.
Tur var det, för han var i ett väldigt dåligt skick och hade troligtvis inte klarat sig länge till hemma. Jag reflekterade över att han flåsade väldigt när vi pratade, kippade efter andan som han inte fick någon luft. När jag frågade honom hur han mådde svarade han att det är inga problem, han mådde så bra, bara lite trött. 
På Östra sjukhuset konstaterade de att han haft en hjärnblödning och att han var rejält uttorkad.
Pappa har varit inlagd på sjukhus tidigare och fått vårdplanering som inneburit olika insatser så att han ska kunna ha det bra hemma. I samband med den här vårdplaneringen när pappa skulle skrivas ut och få komma hem uppdagades det att i princip ingenting utav det han har blivit lovad tidigare har genomförts. Oklart varför och det är här jag vill hylla min syster som tagit tag i alla trådar, ringt hundratals med samtal, drivit på personer som inte tagit sitt ansvar och följt upp att pappa får de resurser som han blivit lovad och man beslutat om. Hon har tuggat sig igenom helt obegripliga hierarkier och befattningar inom vård och omsorg och det här är inget enkelt arbete, det är oerhört tids och tålamodskrävande. Men hennes hårda arbete börjar ge resultat och vi kan se vissa framåtrörelse i processen. Min syster är grymt begåvad på att reda ut och driva den här typen av situationer, hur många äldre har en dotter som min syster Mona som kan övervaka och piska på att beslut omvandlas till handling i praktiken? Jag kan säga att det är snudd på ett heltidsarbete och hade hon inte varit sjukskriven hade hon inte haft möjlighet att genomföra allt detta arbete.
Älskade syster Mona, du är helt fantastisk som gör det här för pappa även om jag vet att vissa dagar har du så ont att du knappt kan röra dig.
 
 
Inte nog med det så är hon även pappa Willys privata kock, det är inte heller ett helt enkelt uppdrag. Maträtter han älskar ena veckan kan han hata en annan vecka och då spar han inte på orden utan kan uttrycka sig till exempel: "Vad är det här för jävla skit, det kan du ta med dig hem igen". Jag lovar att min syster lagar allt med mycket hjärta och jag skulle önska att pappa Willy kunde uttrycka sig lite trevligare, men vi vet hur han är vår pappa Willy.
 
 
Mona, du är bäst och hade det inte varit för ditt intensiva arbete och engagemang kanske vi inte hade haft vår pappa Willy i livet idag. 
Jag har bett min syster att dokumentera allt hon gör och hur det fungerar eller snarare inte fungerar inom hemtjänsten. Det kan bli ett underlag för att hjälpa andra anhöriga vars äldre inte får de resurser som de har rätt till. Det är oerhört fascinerande att min syster lärt sig hur hela maskineriet fungerar, något som många av de personer hon varit i kontakt med inte själva har haft en aning om.
 
Mona är också en planetskötare och är köksmästare på en förskola där hon arbetar med barnen för att de ska få lära sig att laga och äta mat som är bra för vår planet. 
Gå gärna in på hennes instagramkonto "Monasmatglädje" där hon bjuder på mycket gott och inspirerar oss till en nytänkande matlagning. Puss puss min fina syster!
 
Den här helgen har jag tillbringat några härliga timmar med en underbar bok som heter "Parmesan och solsken".
Det är en riktigt skön historia som handlar om Rasmus, en avdankad dansbandsmusiker och Hilda som är kock på en förskola vars vägar möts då de planerat att åka på matlagningsresa till Toscana men hamnar istället i Öregrund då hotellet i Toscana brunnit upp.
 
 
Vad läser du i sommar? Tipsa gärna mig, det är alltid roligt att hitta nya titlar och författare.
 
Nu ska jag gå till min solvarma klippa vid havet och läsa vidare till ljudet av vågorna som kluckar.
Har jag tur passerar Gulletussarna förbi, igår promenerade de rakt över min handduk, de är så söta.
 
 
Mycket kärlek och goda energier till Er alla och tack för att du tog dig tid att läsa.