En räkmacka är aldrig fel

En dröm har blivit verklighet - Lavendla Academy är nu igång och en dold yrkesgrupp har fått en egen scen och jag avslöjar en liten familjehemlighet om picket.
En dröm har gått i uppfyllelse, jag har fått vara med och grunda Lavendla Academy och äntligen har begravningsbranschen blivit berikad med en grundutbildning för begravningsrådgivare. 
 
 
Min tanke om det här föddes i november 2011 i samband med att min Gudmor dog. Det hände så mycket märkliga saker i samband med hennes död, kroppen försvann bland annat och jag skulle kunna skriva en hel bok om allt märkligt som inträffade. Hon dog 11 november, tror vi - ingen vet säkert och vi gravsatte henne på påsken året därpå. När allt var klart tänkte jag på allt som  begravningsbyrån hjälpte mig med, vilka fantastiska människor och vilket fantastiskt jobb, det vill jag arbeta med! Jag började undersöka lediga tjänster men hittade inga då, pratade med arbetsförmedlingen och de sa att det inte var speciellt många lediga tjänster som annonseras ut, så det är nog ett bra jobb, låg omsättning på personal. Jag fick reda på att det funnits en 1-års utbildning i Uppsala men att den numera var nedlagd. Så jag la det på hyllan och det dröjde fram till februari 2014 innan jag hittade en ledig tjänst att söka, det gjorde jag och 1 april började jag på Fonus. Där blev jag upplärd internt vilket var jättebra, men jag behövde roffa åt mig en anställning för att komma dit, opraktiskt både för mig och arbetsgivaren tänker jag. Speciellt eftersom det har visat sig under mina år att flera har inte riktigt axlat manteln som begravnigsrådgivare eller begravningsentreprenör och klivit av efter sex månader. Då är det bara att börja om på nytt med nya intevjuer och nya upplärningar. 
 
För rätt exakt ett år sedan startade jag en ny karriär på begravningsbyrån Lavendla där jag är anställd och tar hand om rekrytering, utbildning och support. Då blev jag påmind om hur bra det vore om det fanns en grundutbildning för begravningsrådgivare, en Akademi. Nu finns den, och i fredags blev de första deltagarna diplomerade begravnigsrådgivare och är färdiga att börja sitt samarbete med oss. Upplägget på utbildningen är att under två veckor läser de in den grundläggande begravningskunskapen via vår digitala utbildningsplattform, därefter ses vi under fyra praktiska dagar som varvas med föreläsningar och studiebesök. Nästa steg är att de får en handledare som följer dem i varje steg under de första begravningsärendena tills de känner sig trygga som rådgivare. 
Det känns helt otroligt att få vara grundare och upphovskvinna till Lavendla Academy, men jag har varit långt ifrån ensam att skapa detta mästerverk. Min "jobbfruga" Maria har varit ett stort stöd och bidragit till flera framgångsrika inslag i utbildningen.
 
 
Hassan vår Hassan, vad vore en grundutbildning för begravningsrådgivare utan en föreläsning om muslimska begravningar och vad som händer när vi dör utomlands eller när besökare från andra länder dör här i Sverige och ska transoprteras hem. Hassan är inte bara en grymt bra föreläsare, han har ett glatt humör och ett stort hjärta. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, ALLA borde ha en Hassan!
 
 
Alla mina profesionella kollegor på Lavendla har på olika sätt bidragit och hjälpt till, Kristina har visat hur man gör annonser och program bland annat, Pam har berättat om vad som är bra att tänka på när vi hjälper anhöriga att beställa blommor, John har ordnat med en del av det tekniska på vår digitala utbildnings plattform, Carina har designat diplom och andra viktiga handlingar, Åsa har lånat ut hela sitt kontor som vi har fått ha som lärosal. Nina och Birgitta som är fristående rådgivare har hoppat in och föreläst om sina andra yrkesroller i begravningsbranschen. Nina som borgerlig officiant och Birgitta som transportör och ceremonivärd. Sist men inte minst, vår VD Jakob som gick igång på idén med en Akademi och drivit på med glada tillrop och brillianta idéer när mitt psykbryt varit nära.
 
Jag vill gärna få berätta om hur viktigt jag känner att det är med att få lyfta fram den här yrkesgruppen som varit i skymundan alldeles för länge. En anledning är att många begravningsbyråer är familjeföretag där man ärver yrket från generation till generation. En annan anledning är att vi talar inte om döden i det här landet. Nu blir det ändring på det tack och lov! Det är ett helt fantastiskt arbete med många spännande och roliga utmaningar, & ja, vi som arbetar med begravningar får säga att det är roligt. Det är väldigt tillfredställande att få hjälpa människor som är i en svår situation, att få göra skillnad och det är exakt det vi gör om dagarna som begravningsrådgivare. Jag vill gärna vara med och göra det här arbetet tillgängligt för fler, många vet kanske inte om att de drömmer om en karriär som begravningsrådgivare.
 
Jag och Tomas har en stor stund när det är dags för picket. Nu undrar ni kanske vilket pick? Jo, det handlar om picket på kaviartuben. Man trycker in korken i huvudet på tuben och då blir det ett pick. Vi börjar prata om picket när tuben börjar närma sig sitt slut, som en mental förberedelse inför kommande pick. Det kan handla om att vi nämner att nästa frukost blir det nog ett nytt pick. Jag upptäckte tidigt i vår relation att det är viktigt för Tomas att få göra picket, det känns helt ok för mig. Jag är faktiskt en kaviar-fegis, vill inte lägga kaviaren på ägget utan vill ha en nyrostad smörgås med mycket smör och lite kaviar. Då känns det rättvist att Tomas får göra picket. Det bästa är att få se hur nöjd har ser ut efter picket. 
 
 
Ni som har instagram kan gå in och se en live-pick med Tomas, han heter tomassailstar. Jag vågar nästan lova att det är värt 8 sekunder av ditt liv. 
 
Egentligen skulle vi sitta på flyget mot Teneriffa nu, men det är sju timmar försenat och det är inte så mycket att göra åt. Det är livet som ger oss en smäll på käften som min underbara väninna Fia skulle ha uttryckt sig.
 
 
Men vad gör det? Snart är vi där, terassen är alltid redo att ta emot oss.
Mycket kärlek och goda energier till Er alla och tack för att du tog dig tid att läsa!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress