En räkmacka är aldrig fel

Amsterdam - En stad som gör mig glad, penislussebullar, mannen som har sin egen likkista som soffbord och nu kan man åka tunnelbana till Gran Canaria
För tre veckor sedan flög vi till Amsterdam. Tomas skulle besöka en båtmässa och jag följde med i hoppet om att få gå på något härligt konstmuseeum och naturligtvis få träffa Tomas dotter fina Evelina.
Livet ville något annat, jag blev sjuk första natten med hög feber och ont i kroppen så jag fick nöja mig med att arbeta på hotellrummet om dagarna & på kvällarna åt vi mysiga middagar med Evelina.
 
 
En av kvällarna åt vi på en Etiopisk/Eritriansk restaurang som bjöd på många positiva överraskningar. Alla rätterna kom in på samma tallrik tillsammans med runda bruna bröd, en blandning av pannkaka och tortilla. Inga bestick utan man äter allt med fingrarna, maten plockar man upp med brödet. Så gott och jättetrevligt och en matupplevelse utöver det vanliga. Den här kvällen fick vi också följa med Evelina hem och se hur hon bor. Evelina bor i centrala Amsterdam i en jättefin lägenhet som hon delar med en annan tjej. Inte så stort men fräscht & trivsamt och väldigt dyrt. Jättedyrt faktiskt. Vi gnäller i Stockholm om hur dyrt och hur svår bostadssituatoinen är, men det är en promenad i parken jämfört med Amsterdam.
 
 
Det är alltid roligt att få lära sig om nya frukostvanor, i Holland har man ett smörgåspålägg som helt enkelt är godisströssel. Precis sådant strössel som vi har på glass och ibland dekorerar på kakor. Man brer smörgåsen helst med Nutella och sedan toppar man med massor av strössel. Jag tyckte att det här var märkligt och bestämde mig för att besöka den lokala  mataffären för att kika på sortimentet. Jo då, det fanns en hel hylla med det för mig något annorlunda smörgåspålägget godisströssel. Observera att det är ett poppis pålägg, det är flera sorter som är slut.
 
 
Har du julklappsångest och inte vet vad du ska köpa till dina nära och kära så rekommenderar jag varmt att ta en tur till Amsterdam. Här finns massor med fina och annorlunda nödvändighets artiklar att köpa som till exempel färgglada träskor i alla möjliga fantasifulla utförande, rökta ålar, gudomligt goda ostar i vackert prasselpapper eller varför inte köpa tulpanväskor till alla denna jul?
 
 
 
 
 
 
Efter Amsterdam blev det ett snabbt nedslag i Stockholm och sedan Göteborg. I ett härligt julpyntat Saluhallen träffade jag min syster och hennes väninna Tina och som vanligt gick tiden alldeles för fort som tiden brukar göra när man har det väldigt trevligt. Som ni vet, plikten kallar kl. 18.00 ska bubblet serveras och den här kvällen kom pappa Willy med ett helt otippat tillkännagivande. Mitt i bubblet sa han plötsligt: Pommac är mycket godare än champagne, nästa gång vill jag ha gin & tonic. Så nu vet ni det, fortsättning följer...........................
 
 
I Göteborgsposten läste jag om Claes, en man som har byggt sin egen likkista och som han nu använder som soffbord, inte nog med det står gravstenen klar ute i trädgården & han planerar även att bygga en egen kista till katten Pissen. Han är en förebild enligt mig som förberett sig så noga inför i alla fall det här livets sista resa. I artikeln berättar Claes om att han anordnade en kurs där man fick lära sig att göra sin egna kista. Det var inte helt lätt att få deltagare, men det blev ett gäng och när kursen startade spekulerade massmedia hej vilt i om det var en sekt som startat. Claes är en väldigt klok person, han berättar att hans kista som tills vidare blivit ett soffbord är en symbol för att bejaka livet, ett underbart sätt att hylla livet! Jag har en kollega som har hängt upp sin kista som hon ska begravas i på väggen, men det är en helt annan historia jag ska återkomma till i ett annat inlägg.
 
 
 
Ett annat sätt att hylla livet tycker jag är att köpa penislussebullar. De säljs nu på Pressbyrån för att stödja forskningen kring prostatacancern.
 
 
Med det tackar jag för mig och avslutar med ett erkännande. Visste vi att tunnelbanans blåa linje skulle börja köra till Gran Canaria så kanske vi hade övervägt att bo där.
 
 
Massor med kärlek och goda energier till Er alla & tack för att du tog dig tid att läsa.
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress